Vin

Vinlandet Ungern

 

Vin har odlats i Ungern ända sen keltarnas och romarnas tid och har blivit även ungrarnas favoritdryck. Under medeltiden började man exportera vinet och det hölls vinmarknader i Pest med många utländska köpare.

På 1600-talet blev tokajvinerna väl kända i hela Europa, Polen importerade t ex över tiotusen hektoliter om året. Inte ens i Frankrike var metoden att framställa mousserande viner allmänt känd då man på 1700-talet började tillverka sånt i Ungern, och här byggdes en av världens första fabriker för mousserande viner. Utvecklingen fortsatte ända fram till första världskriget, men då krympte marknaden: Habsburg-monarkin upplöstes och genom freden vid Trianon har två tredjedelar av den lokala marknaden försvunnit. Överproduktionen gjorde att vinet blev en billig vara, tillverkningen minskade drastiskt och efter andra världskriget blev även vinindustrin styrd av planekonomin.

Vinproduktionen flyttades till stora vinfabriker och det mesta exporterades till den sovjetiska marknaden. Men kunskapen fanns kvar under ytan, fäderna lärde sina söner, och många duktiga vinodlare startade eget så snart det blev möjligt i början av 90-talet. Ofta har de fått hjälp i form av utländskt (främst österrikiskt och tyskt) kapital, investerat i modern utrustning och fått fram viner av mycket hög kvalitet.

Dessa fina viner är dock relativt okända utomlands, kvantiteten helt enkelt räcker inte till för någon större export. Efterfrågan på den ungerska marknaden är stor och priserna stiger kontinuerligt. Vinerna säljs direkt från källarna och genom en rad specialiserade vinhandel först och främst i Budapest. På dessa ställen kan du inte bara köpa, utan oftast också smaka vin och få expertråd om vilket vin passar till vad. Vi kan rekommendera följande:

 

Att köpa vin i Budapest

Magyar Borok Háza                                 Adress: I. Szentháromság tér 6, tel. 212 1031
Budapest Wine Society Adress: I. Batthyány u. 59, tel. 212 0262

 

Under en kort resa kan det  vara svårt att skaffa sig en uppfattning om vilka ungerska viner som är bra. Naturligtvis finns det några sorter som man kan numera köpa på Systembolaget, men du kommer att möta en uppsjö av helt okända etiketter när du är i Ungern. Ett bra tips är att köpa viner från de vinmakare som har utnämnts till ”Årets vinmakare”, då kan du vara säker på att du får kvalitet för pengarna.

Det är Magyar Bor Akadémia (Ungerska Vinakademin) som introducerade priset 1991. Utmärkelsen har under åren vuxit till den mest prestigefyllda titeln en vinmakare / vingård kan få på hemmaplan. Priset har tilldelats följande:

 

År              Vinmakare                                          Vinområde                                                            
2004 Ferenc TAKLER Szekszárd
2003 János ÁRVAY Tokaj
2002 Erno MALYA Etyek (Nyakashegy källare)
2001 István SZEPSY Tokaj
2000 Mihály FIGULA Balatonfüred
1999 Ákos KAMOCSAY Neszmély
1998 Tibor GÁL Eger
1997 József BOCK Villány
1996 Zoltán POLGÁR Villány
1995 Vilmos THUMMERER Eger
1994 Attila GERE Villány
1993 Ferenc VESZTERGOMBI Szekszárd
1992 Tibor BÁTHORI Etyek
1991 Ede TIFFÁN Villány

 

Vinprovning i Budapest

Vi rekommenderar Magyar Borok Háza (Ungerska Vinernas Hus) på Slottsberget, näst intill Halászbástya (Fiskarbastionen):

 

Adress: distrikt I., Szentháromság tér 6
Tel: 212 1031
Öppet: dagligen kl. 12:00 – 20:00

 

Vid receptionen köper du en biljett för HUF 3800 / ca SEK 145 (jan. 2005). Du får en karta över källarsystemet, ett vinprovningsglas och lite salta snacks att knapra på. Sedan har du upp till 2 timmar på dig att vandra runt i den vackert renoverade, enorma källaren som är uppdelat efter vinregioner. På väggarna hänger utförliga beskrivningar av vinområdena och vinsorterna på flera språk: ungerska, engelska, tyska och franska.  Dessutom finns det ett antal källarmästare lite här och var i källaren, som står till din tjänst med ännu mer information och rekommendationer.

Det finns totalt 700 sorters ungerska viner i källaren, och upp emot 50 sorter är uppdukade för provning varje dag!

 

Vinfestivalen

De flesta vinområden i Ungern har en lång tradition av vinfestivaler som hålls oftast i slutet av sommaren eller i samband med skörden.

Den största vinfestivalen är dock den som hålls i Budapest varje september, ända sedan 1992. Alla vinområden, alla kända och okända vinmakare är på plats under denna dryga veckan och en stor del av programmet är faktiskt till för vinindustrin.

Men under 4 dagar är det allmänheten som står i centrum: Kungliga Slottets gårdar förvandlas till en sjudande vinmarknad dit alla är välkomna att prova och köpa med sig viner. Ett unikt tillfälle att skaffa sig kunskaper och uppleva smaker – utan att behöva åka en enda mil utanför stan!

2005 års vinfestival, den 14:e i raden, äger rum mellan 4-14 september och själva vinmarknaden på Slottsgården har öppet mellan 8-11 september. Årets öppettider och priser har inte publicerats ännu, förra året hade marknaden öppet dagligen mellan 11:00-23:00 och inträdet kostade HUF 1200 / ca SEK 45, inklusive två vinprovningskuponger.

 

Ungerns vindistrikt

1. Det finns tre vindistrikt i sydvästra Ungern: Szekszárd, Mecsek och Villány-Siklós. De tre tillsammans ansvarar för inte mer än ca 10% av Ungerns vintillverkning, vilket är ju inte mycket, men desto högre är kvalitén! De finaste röda vinerna kommer härifrån, och framför allt från Villány. Området har ett unikt mikroklimat, Baranyabergen skyddar från norr och de varma medelhavsvindarna värmer upp från söder. Specialiteterna har i flera århundraden varit Kékfrankos och Kékoportó och under senare år har man framgångsrikt börjat odla välkända internationella sorter som Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot och Pinot Noir. Här följer tips om några tillverkare vars viner är definitivt värt att prova:

 

 

Ferenc Vesztergombi i Szekszárd har bra Cabernet Sauvignon, årgång 1994 är speciellt gott. Prova gärna också hans Bikavér (tjurblod), vilket är en blandning av
Cabernet Sauvignon, Merlot och Kékfrankos.

 

Attila Gere i Villány var en av de första att utveckla familjekällaren till en fullt fungerande vingård. Han säljer sina utmärkta röda viner under etiketterna ”Gere” och ”Gere-Weninger”, det senare ett samarbete med den österrikiska vinodlaren Franz Weninger.
Geres blandning Cuvée Phoenix består av Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot och Kékoportó i hemliga proportioner och är ett av Ungerns absolut bästa röda viner. Hans Cabernet Sauvignon Barrique är också ett utmärkt val när du söker ett fylligt men inte alltför robust rött vin – det har även vunnit priser såväl i Verona och Bryssel som i Ungern.

 

József Bock är ett av de tyngsta namnen i Villány som har en speciell känsla för
blandningar. Hans Cuvée Barrique  (70% Cabernet Sauvignon och 30% Cabernet Franc) och hans Sommelier Cuvée (60% Cabernet Sauvignon och 40% Merlot) är båda spännande, fylliga röda viner som mår bara bra av några års lagring. Värt att prova är också hans Jammertal Cabernet Franc som kommer från områdets bästa vinberg med namnet Jammertal.

 

Zoltán Polgár och hans fru Katalin hade båda skaffat sig mångårig erfarenhet i
vinindustrin innan de startade eget. De har en av de mysigaste vinkällarna i den lilla
byn Villánykövesd näst intill Villány där man kan smaka på deras breda sortiment av
båda vita och röda viner. Polgárs själva rekommenderar sitt Elixir Cuvée, en riktigt
lyckad men mycket hemlig blandning av röda vinsorter. Deras Cabernet Sauvignon
har fått priser båda i Frankrike och Turkiet.

 

Ede Tiffán är en av de mest erfarna vinodlarna i Villány som har fått flera internationella priser för sitt Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Kékoportó. Tycker du om eksmak, så kommer du säkert att gilla hans Cabernet Sauvignon Barrique, särskilt om du väljer en flaska som har några år på nacken.

 

 

2.  Klimatet, geografin och jorden runt Centraleuropas största insjö, Balatonsjön, passar utmärkt för att odla vitvinssorter, något som redan romarna upptäckte och nyttjade. Det går en vinväg runt sjön som börjar på norra sidan vid Csopak och fortsätter motsols genom Badacsony, Keszthely och sedan vidare på södra sidan via Balatonboglár och Balatonlelle. Traditionellt odlar man Pinot Gris, Riesling och Muscat Ottonel här men på senare år har en hel del Chardonnay och Sauvignon Blanc tillkommit. Vinerna runt Balatonsjön är ofta sötare än vad man väntar sig, men fortsätt bara att leta efter ”száraz”, dvs torrt, så hittar du riktigt goda och fräscha alternativ

 

Mihály Figula har ett förflutet som vd för Csopakvin, en kooperativ förening på norra sidan Balatonsjön med anor från 1960-talet. Han startade eget i 1993 med en vision att skapa en karakteristisk ungersk smak och har tagit fram en rad mycket lovande vita viner. Figula själv rekommenderar sitt Sauvignon Blanc and Muscat Ottonel, två balanserade, medelfylliga viner. Mycket gott är också han Chardonnay Barrique med en frisk smak av ny ek.

 

Ottó Légli på södra sidan har börjat med en liten familjekällare för drygt 10 år sedan och utvecklat den till ett välkänt namn i vitvinssammanhang. Smaka gärna hans utmärkta Chardonnay och Sauvignon Blanc Barrique som båda har vunnit guldmedaljer i Ungern. Han   har även en Rajna Riesling, ett litet annorlunda vin för dig som tyckerom vassare smaker.

 

Chapel Hill vinerna, som finns att köpa även på Systembolaget, kommer också från södra sidan och tillverkas av Balatonboglár Rt., ett förre detta statligt storföretag som har lyckats att förnya sig och idag står för riktigt hög kvalité. De har vunnit ungerska guldmedaljer medsitt Chardonnay, Chardonnay Barrique, Sauvignon Blanc och Kékfrankos Rosé.

3.  Bland kullarna i nordöstra Ungern finns det fyra vindistrikt: Mátrabergfot, Eger, Bükkbergfot och Tokaj från väst till öst. Tokaj med sitt världskända Tokaji Aszú är värd ett eget kapitel lite längre fram, och i resten av området odlar man båda vita och röda viner.

 

En traditionell sort är det röda Kadarka och du säkert känner även till Egri Bikavér, dvs tjurblodet från Eger. Området runt staden Eger har ett gynnsamt mikroklimat för de röda vinsorter som utgör grunden till detta berömda vin. Namnet enligt historien härstammar från turkarnas månadslånga slag mot Egers fästning; kapten István Dobó beordrade vinkällaren öppen för att pigga upp sina trötta trupper, och när turkarna såg det röda vinet rinna ner på ungrarnas skägg så trodde de att det var tjurblod och blev så skrämda att de stack sin väg. Sanningen är att vinet har ju aldrig innehållit något tjurblod, även om dess sammansättning förändrades något under århundraden sedan dess. Idag blandas det med Kékfrankos, Kékoportó, Cabernet, Merlot och eventuellt lite Kadarka, Zweigelt eller Blauburger. Och här kommer våra rekommendationer:

 

Området vid Mátrabergets fot domineras av vita viner och tillverkaren Mátyás Szoke har några riktigt intressanta sorter. Han själv rekommenderar sitt Muscat Ottonel och Chardonnay, men vill du smaka på något typiskt ungerskt så kan du gärna prova hans vita Királyleányka vars namn betyder prinsessa.

 

Vilmos Thummerer är en välkänd vinodlare i Noszvaj just utanför Eger som har fått   guldmedaljer i Ungern båda för sitt Bikavér och Cabernet Sauvignon. Hans utsökta Bikavér består av Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot, och är en garanterad höjdare oavsett årgång.

 

Tibor Gál, delägare och vinmästare på GIA Kft. i Eger är en hängiven Kadarka odlare, som inte kan tänka sig en Bikavér utan denna sort. Dessutom brukar han ha Kékfrankos och Cabernet Sauvignon i sin variant som är en av de bästa man kan få tag i. Mycket bra är också hans Cabernet Sauvignon och Chardonnay, båda visar ett bra åldringspotential ifall  du tänker ta hem någon flaska med dig.

Tibor Gál avled i en tragisk bilolycka februari 2005, men hans familj fortsätter vintillverkningen i hans anda.

 

4. Tokaji Aszú är i det särklass mest kända ungerska vinet, det har sina anor i 1600-talet och blev en exportvara så gott som omedelbart. Historien om hur Tokaji Aszú blev till lyder så här: under en höst då ungrarna var i uppror mot Habsburgarnas herravälde var hovmästaren till adelsfamiljen Rákóczi tvungen att försena skörden till november eller kanske även december. De vita druvorna hade då hunnit att torka till russin, men hovmästaren tänkte ändå låta dem jäsa till vin. Resultatet blev ”aszú”, eller rättare sagt aszú-essensen. Denna essens är inte drickbart som den är, utan blandas till grundvinet.

Kvalitén på Tokaji Aszú avgörs av hur många ”puttonyos” är vinet – puttony är den korg man har på ryggen och samlar druvorna i under skörden, och en puttony kan ta ca 20 kg druvor. Sedan tar man ett 136 liter stort fat med grundvin i och tillsätter aszú-essens vunnen från 3, 4, 5 eller 6 puttony – ju mer, desto finare blir vinet. Det går även att köpa själva aszú-essensen i små flaskor och med hjälp av denna kan man lätt uppgradera en 3-puttonyos aszú till 6-puttonyos.

Tokaji Aszú har en sådan stor betydelse för ungrarna att det även stiftades en lag om det: vinet måste stå och mogna åtminstone 3 år innan det får säljas – men de flesta tillverkarna självmant förlänger denna period så att antalet lagringsår motsvarar antalet puttony i vinet.

Förutom aszú finns det en till karakteristisk vitvinssort i Tokaj, som heter Szamorodni och kan vara båda torrt eller sött. Det påminner lite om sherry i smaken men saknar dess höga alkoholhalt och kallas ibland ”fattigmans aszú” – det näst bästa vinet för halva priset.

Här hittar du tips om några vinodlare vars aszú kan varmt rekommenderas; årgångarna 1983, 1988, 1992 och 1993 är exceptionellt bra, så passa på att köpa en flaska om du kommer åt den.

 

Disznóko Rt, en fransk-ungersk joint venture

Lauder-Láng Kft, som säljer under etiketten ”Gundel” eftersom ägarna är de samma

Chateau Pajzos och Chateau Megyer, ytterligare två fransk-ungerska joint ventures

Tokaj-Oremus, en spansk-ungersk joint venture

 

5. Nordöstra Ungern har 6 vindistrikt varav 5 är traditionella vitvinsområden, medan den västligaste runt staden Sopron är mest känd för sina röda viner. Dessa 5 vitvinsdistrikt heter Etyek, Mór, Neszmély, Somló och Pannonhalma-Sokoró, och här odlas det internationella sorter som Chardonnay, Muscat Ottonel, Riesling, samt traditionella ungerska viner som Ezerjó (tusengod) och Leányka (lillflickan). Runt Sopron odlar man mest Kékfrankos, Cabernet Sauvignon och Merlot, men det går att hitta även de ovan nämnde vita vinerna. Och här kommer några rekommendationer:

 

Sopron:      Vincellér källaren, Gangl källaren och Vinex Kft.

 

Neszmély:  Hilltop Rt.

 

Etyek:       etiketten Öreghegy från Vinum Bonum Kft., och etiketterna St. Stephens Crown och György Villa från Hungarovin     Rt. (som även tillverkar mousserande vin med druvor härifrån under namnet Törley)

 

Somló:      Molnár källaren, Hencz källaren och Györgykovács källaren

 

6. Stora Slättens sandiga jord är idealisk för att odla röda vinsorter som Kékfrankos, Cabernet Sauvignon och Merlot och det finns även lite vitt Riesling och Muscat Ottonel. Områdets tre vindistrikt heter Hajós, Kiskunság och Csongrád från väst till öst och deras gemensamma yta utgör ca 40% av Ungerns vinodlingar. Förr i tiden exporterades 90% av vinet härifrån till COMECON-marknaden och efter dess kollaps fick de flesta stora vinfabrikerna stänga portarna. Ett par av dem har dock överlevt och de gamla familjekällarna finns också kvar. Vi kan rekommendera de följande:

 

Hajósvin Kft. är en förre detta statlig vingård som privatiserades i 1993 och har vunnit flera silvermedaljer i Ungern med sitt Cabernet Sauvignon sedan dess.

 

Boranal Kft.  är en lovande nykomling i Hajós, prova gärna deras Kékfrankos.

 

Csongrád Pince källaren har anor från 1930-talet och tillvverkar först och främst röda viner. Bra val är deras Cabernet Franc, Kékfrankos och Kadarka.