Budapest

Kontrasten mellan den flacka Pestsidan och den bergiga Budasidan, och inte minst en rad magnifika byggnader på de båda sidorna av Donau gör denna vy oförglömlig såväl för resenärer som infödda. Ingen beskrivning kan göra Budapest rätta, man måste helt enkelt åka dit och se för sig själv – men här kommer i alla fall ett litet smakprov på alla stadens läckerheter!

Slottsberget

Om man har knappt om tid och hinner att besöka en enda sevärdhet i Budapest, då ska det vara Slottsberget på Budasidan. Det finns så mycket att se här, och ännu mer att se härifrån!

Högst uppe regerar det kungliga palatset, som idag rymmer Nationalbiblioteket, Nationalgalleriet med ungersk konst, Historiska Museet och Moderna Museet. Den ursprungliga medeltida byggnaden ruinerades i striderna mot turkarna, och ett nytt palats byggdes klart 1790. Under andra världskriget totalförstördes byggnaden en gång till, men återuppbyggdes igen. Förstörelsen har dock gett ett positivt resultat också: under återuppbyggnadsarbetet hittade man det medeltida palatset vars gotiska salar är idag en del av Historiska Museet. Kolla in den jättelika fågeln utanför palatset: den heter turul och enligt tradition ledde den de sju stammarna till Karpaterbäckenet i slutet av 800-talet.

Från slottet fortsätter man genom stadens mysigaste promenadsgator kantade med medeltida hus. Ta dig tid och kliv in genom porterna – innegårdarna är på flera ställen helt bevarade, och det känns som att du helt plötsligt hamnar i gångna tider. Det första torget du kommer till är Dísz tér, det medeltida marknadstorget med resterna av den gamla stadsporten. Nästa torg heter Szenthátomság tér med trefaldighetsstatyn i barock stil. Här kan du se även Budas gamla rådhus med en relief av Pallas Athene, stadens beskyddare på väggen. Den mäktigaste byggnaden på torget är dock Mátyás-templom (Mattiaskyrkan), som har sina anor i 1200-talet och som också förstördes och byggdes om flera gånger. Senast renoverades kyrkan vid sekelskiftet i nygotisk stil och är idag ett av stadens kännetecken. Näst intill står fina Hilton hotellet, byggt runt ruinerna av ett dominikanskt kloster. Och några steg bort mot Donau kommer du till Halászbástya (Fiskarbastionen), där fiskmarknaden hölls en gång i tiden. Namnet syftar även på att det var fiskarnas skrå som beskyddade just det här området i medeltiden. Klättra uppför trapporna och njut av den makalösa utsikten över Donau och hela Pestsidan!

Innerstaden

Vad vi kallar innerstad idag var faktiskt hela staden Pest i medeltiden. Resterna av den gamla stadsmuren finns kvar lite här och där, den finast bevarade biten hittar du på hörnet av Veres Pálné utca och Bástya utca.

Innerstadens hjärta är Vörösmarty-torget med ett av stadens mest berömda konditorier ”Gerbeaud”. Ta en paus och smaka på bakelsen med samma namn medan du sitter på uteserveringen och iakttar storstadslivet! Här börjar den berömda gågatan Váci utca, där de mest eleganta och dyraste boutiquerna ligger. Om du väljer att fortsätta mot floden, kommer du till Donau-promenaden som är kantad med en rad lyxhotell och restauranger. På kvällen har du en enastående vy härifrån över den upplysta Lánchíd (Kedjebron) och hela Slottsberget.

Lite längre bort, men fortfarande inom promenadavstånd finns Nationalmuseet där du kan lära dig allt om Ungerns historia. I närheten ligger också Basilikan, huvudstadens största kyrka, där första kungen Istváns (Stefans) heliga högra hand förvaras. Missa inte heller ett besök till Synagogan, som är Europas största fungerande judiska helgedom med plats för 3000 människor. Och är du det minsta matintresserad, ska du absolut vandra runt i Saluhallen med ett otroligt utbud av kött, grönsaker och det underbara ungerska lantbrödet. En trappa upp kan du köpa ungersk hantverk, och äta en äkta ungersk lángos (friterat bröd) stående vid bardisken.

 

Parlamentet

Denna imponerande byggnad på Kossuth tér på Pestsidan skapades mellan 1884-1904 i nygotisk stil. Utsidan är dekorerad med 88 statyer på alla Ungerns härskare från de sju stamhövdingarna fram till 1848. Kupolen är 96 m hög, och det finns inte mindre än 691 rum i byggnaden! Den heliga Stefanskronan med sitt sneda kors och de övriga riksregalierna har nyligen flyttats hit från Nationalmuseet. När du ser att flaggan är hissad betyder det att parlamentet är samlat.

Parlamentet har öppett för turister måndagar kl. 08:00 – 11:00, tisdag-lördag kl. 08:00 – 16:00 och söndagar kl. 08:00 – 14:00. Man får inte vandra runt själv i byggnaden, utan anlsuter till guidade visningar som går av varje halvtimme på ungerska, samt kl. 10:00, 12:00, 13:00 och 14:00 på engelska. Entré är genom port X., visa upp ditt svenska pass i biljettkontoret – som EU-medborgare får du den 50 mintuer långa turen gratis (annars kostar det HUF 2300).

Andrássy-avenyn

Budapests finfina gata heter Andrássy avenyn och börjar inte långt ifrån Vörösmarty tér. Den första tredjedelen är en bred stadsgata med höga sekelskiftshus; den andra tredjedelen blir ännu bredare och grönare genom att det tillkommer två sidogator kantade med träd; och den sista biten fram till Hösök tere (Hjältarnas torg) ändrar karaktär då bostadshusen ersätts med ståtliga palatser, varav en del fungerar som ambassader idag.

Under avenyn går den mysiga gamla ”gula” tunnelbannan som stod färdig 1896, lagom till världsutställningen. Den blev den andra tunnelbanan i Europa efter London, och den allra första på kontinenten. Stationerna har nyligen renoverats på ett tidsenligt sätt och hela avenyn har fått ny beläggning.

Längs stäckan mellan Operahuset och Oktogon torget hittar du många teatrar, bland dem Operett-teatern, och även Musikaliska Akademin finns i närheten.

 

Operahuset

Den vackraste byggnaden av alla på Andrássy avenyn är Operahuset som stod färdigt 1884 och renoverades under 1980-talet. Insidan dekorerades med fresker av kända ungerska sekelskiftskonstnärer, och vid entrén står statyer på Franz Liszt och Ferenc Erkel (som tonasatte bl a den ungerska nationalsången). Operan rymmer nära 1200 åskådare och repertoaren är otroligt bred.

Guidade turer i Operahuset avgår dagligen kl. 15:00 och 16:00 på bl a ungerska, engelska och tyska, och kostar HUF 2200.

Hösök tere (Hjältarnas Torg)

Andrássy-avenyn avslutas i mäktiga Hjältarnas Torg, som stod färdigt till världsutställningen i 1896 då man firade tusenårsjubileet av ungrarnas intåg. I torgets centrum står Tusenårsmonumentet, en halvcirkel av statyer på de främsta kungarna och frihetshjältarna i Ungerns historia. Den 36 m höga pelaren i mitten håller en staty av ärkeängeln Gabriel. Vid ena sidan torget ligger Konstmuseet som visar utländska konstverk – allt ifrån egyptiska och grekiska statyer till verk av spanska, italienska och tyska mästare. Mitt emot ligger Konsthallen, Ungerns största utställningsshall för nutida konst.

Bakom Hjältarnas torg sträcker sig Városliget (Stadsparken), Budapests största park där en av vägarna bär Olof Palmes namn. Sveriges ambassad ligger vid parkkanten, en dryg kilometer ifrån Hjältarnas torg. I Stadsparken hittar du Állatkert (Zoo) med den lustiga elefant-entrén, Vidámpark (Nöjesparken), den runda Cirkusen och det berömda Széchenyibadet – du vet, där man sitter i ångande termalvatten och spelar schack på flytande schackbreda.

Parkens mest spännande byggnad är Vajdahunyad-vár (Vajdahunyad borg), som består av replikas av utvalda delar på berömda ungerska byggnader i olika byggnadsstilar. Även borgen byggdes till världsutställningen som ett temporärt utställningsobjekt av kartong och trä. Den blev dock så omtyckt att den byggdes om i sten och idag innefattar bl a en fungerande liten kapell samt Jordbruksmuseet.

Donaustranden, Margitsziget (Margaretaön) och broarna

Det finns tre olika sätt att bekanta dig med floden Donau: antingen promenerar du, tar en tur med sightseeingbåt eller ån Buda ker med tvåans spårvagn från Margaretabron söderut.

Det är totalt nio broar som kopplar samman Buda och Pest, varav två är järnvägsbroar och sju är för allmän trafik. Under andra världskriget sprängdes alla dåvarande broar av tyskarna, men alla återuppbyggdes efteråt så nära den ursprungliga formen som möjligt (med undantag av Elisabetbron). Kajerna byggdes under andra hälften av 1800-talet.

Längst norr mellan Árpád-híd (Árpádbron) och Margit-híd (Margaretabron) ligger den grönskande oasen Margitsziget (Margaretaön). Den har fått sitt namn efter 1200-talskungen Béla IV:s dotter, som fick tillbringa sitt liv här på dominikanernas kloster. Enligt historian hade kungen lovat att han skulle offra sin dotter till Gud bara han hjälpte honom driva mongolerna ur landet. Förutom ruinerna av klostret kan du också se det gamla vattentornet, S:t Mikaels kyrka och ruinerna av franciskanerkyrkan. Bilar är tillåtna endast till parkeringsplatsen vid infarten från Árpádbron, och det går en promenadväg runt hela ön. Bada kan du göra på Palatinusbadet eller Sportuszoda (Sportsimhallen), och det går även bra att hyra cyckel eller en ”bringóhintó”, ett slags pedalvagn för två personer.

Lánchíd (Kedjebron) är den äldsta bron i Budapest, den stod färdig 1849 och har blivit en symbol av staden. Den byggdes på adelsmannen och reformpolitikern István Széchenyis initiativ och blev snabbt omtyckt bland invånarna. Det finns många anekdoter runt bron, den mest kända är att lejonen vid brofästen saknar tunga och konstnären skämdes så mycket för misstaget att han till slut hoppade i vattnet. Sanningen är att lejonen har tungor, men de syns inte nerifrån – och skulptören dog i sin säng. Vid brons fäste på Pestsidan ligger Gresham-palatset, nyligen ombyggt till lyxhotell, samt Vetenskapsakademins vackra byggnad i nyrenässans stil. På Budasidan fortsätter vägen in i en tunnel genom Slottsberget, och på torget vid brofästet hittar du ”nollkilometer-stenen”, därifrån alla avstånder mäts i Ungern. Ska du till Slottsberget, kan du åka härifrån med Sikló, den mysiga bergbanan byggd i bergsidan.

Erzsébet-híd (Elisabetbron) binder innerstaden på Pestsidan med Gellértberget på Budasidan. Gellértberget är inte bara ett naturskyddsområde utan även ett vattenreservoar för stadens dricksvatten. Det har fått sitt namn efter biskopen Gellért som kom ifrån Italien för att hjälpa Kung István (Stefan) sprida den kristna tron bland de hedniska ungrarna. Historien säger att svårövertygade hedningar band fast honom vid ett fat, sen rullade ner honom från bergtoppen efter Istváns död i 1046, därav bergets namn. Hans staty i bergsidan pryds även av ett vattenfall, vackert belyst på kvällarna. Uppe på berget ser du den 14 m höga och mycket omdiskuterade Szabadság-szobor (Frihetsstatyn) från 1949, och Citadellet – ett fort byggt av österrikarna efter revolutionen i 1849. Bara den enastående utsikten är värt ett besök, du ser härifrån hela Pestsidan, kungliga slottet och floden med broarna.

Den gröna Szabadság-híd (Frihetsbron) har sitt fäste på Pestsidan vid Ekonomiska Universitetet och Vásárcsarnok (Saluhallen), båda magnifika gamla byggnader. Och på Budasidan reser sig anrika Gellért hotellet i art nouveau stil från 1918. I direkt anslutning till hotellet ligger Gellértbadet med båda termalbad och utomhusbassäng, samt en rad sköna behandlingar för kroppen.

Sen kommer Petofi-híd (Petofibron) där utvecklingen är på full fart. På Budasidan sträcker sig det nya universitetsområdet, och på Pestsidan hittar du den nya Nationalteatern.

Längst till söder ligger Lágymányosi-híd (Lágymányosibron) som invigdes för bara några år sen och har sedan dess hjälpt oerhört mycket för att få trafiken flyta genom staden.

Nagykörút – Stora boulevarden

Stora boulevarden utgör en halvcirkel på Pestsidan mellan Margaretabron och Petofibron. Den skapades i slutet av 1800-talet och kantas av stora hyreshus i eklektisk stil. Här hittar du massor av små boutiquer och affärer, ett omtyckt shoppingområde bland budapestborna.

I samband med utbyggnaden av Stora Boulevarden byggdes Nyugati Pályaudvar (Västra järnvägsstationen) som är definitivt värt ett besök: järnkonstruktionen i stora hallen ritades av själva Eiffel, och i stationsbyggnaden finns Europas utan tvekan vackraste McDonalds restaurang. Bakom stationen står stadens största nya shoppingcenter Westend City Center i glas och stål, en stadsdel i sig med otaliga affärer, restauranger och moderna biografer. Utvecklingsplaner för området innefattar en ny promenadgata mellan Västra järnvägsstationen och Stadsparken.

En bra bit mot Petofibron på Stora boulevarden finns det anrika New York kafféet, ett favorittillhåll för författare förr i tiden. Byggnaden är just nu under välbehövd renovering och förväntas öppna igen under våren 2004.

Óbuda och Aquincum

Namnet av stadsdelen Óbuda på norra Budasidan betyder ”gamla Buda”, och gammalt är det verkligen! Det var här centrum låg under medeltiden, ända tills dagens Buda tog över den rollen under 1200-talet. Idag är stadsdelen mest känd för sina trevliga restauranger och det mysiga torget Fotér (Stora torget) som har renoverats i tidsenlig stil.

Åker du lite längre norrut, kommer du till den romerska civila staden „Aquincum”. Utgrävningarna började runt 1870, och hittils har man fått fram ungefär en fjärdedel av staden. Det är ett område på ca 400×600 m där den civila befolkningen bodde i sina villor för 1800 år sen. Förutom bostäderna har man också hittat ruiner efter tre badhus, det forna marknadstorget och en amfiteater, samt massor med bruksföremål och mynt. Dessa, samt en ritning på hur det förmodligen såg ut här under den romerska storhetstiden, kan du se på Aquincum museum.