Café

Sekelskiftets kafékultur så gott som försvann efter det andra världskriget och har inte riktigt återställts sedan dess. Men några gamla ställen har bevarats och det har tillkommit en del nya, trendiga caféer okså. På kaféerna kan du inte bara dricka flera sorters kaffe, utan också peka ut något bakverk från kakdisken, läsa tidningarna eller sitta och prata timtals med en vän.

 

Gerbeaud
Öppet:
V. Vörösmarty tér 7
Öppet: 09:00-21:00
Ta en paus mitt i shoppingen och prova den smarriga bakelsen med samma namn som caféet har. Kakdisken är över 10 m lång och själva lokalen har en atmosfär av gångna tider. Alltid fullt med turister, därför kan servicen vara lite trögt.

 

Centrál
Öppet:
V. Károlyi M. u. 9.
08:00-24:00
Öppnade först i 1887 och snart blev en mötesplats för stora författare och journalister. Efter det andra världskriget blev så småningom en populär studentklubb, senare spelklubb. Efter en omfattande renovering öppnades igen som café för snart två år sedan.

Under senare tid har det tillkommit en hel rad av trendiga nya caféer, som ofta byter karaktär mot kvällen och fungerar som barer. I 6:e distriktet runt Liszt Ferenc tér hittar du dessa:

Buena Vista
Öppet:
1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 4-5
1 1:00 – 01:00
Tre våningar med minimalistisk interiör. Består av en café, en pub och en restaurang. Förutom det utsökta kaffet har också bra viner och en lång cocktaillista.

 

Incognito
Öppet:
1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 3
12:00 – 24:00
Enkel och trevlig café, det första av sitt slag på torget som hänger med än idag.

 

Café Vian
Öppet:
1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 9
12:00 – 22:00
Tvätteri förr i världen, köpt av en fransman med fantasi – resultatet är ett mysigt café med en lång rad olika sorters kaffe att välja bland