Sevärdheter

Ungern är ett naturskönt land med rik kultur och gamla traditioner. Det säger mer än någonting annat att landet finns med på UNESCO’s världsarvslista med hela åtta skyddade sevärdheter:

 

1. Budapest

Utav alla storstäder i världen finns det bara två vars vackra flodstrand fick komma med på världsarvslistan: den ena är Paris och den andra är just Budapest. Förutom Donaus stränder räknas numera även Slottsberget (1987) och magnifika Andrássy avenyn (2002) bland världens kulturarv.

 

2. Abbotklostret i Pannonhalma

Landets äldsta och än idag fungerande munkkloster finns nära staden Gyor i västra Ungern. Det var den första ungerska kungen István (Stefan) som för nära tusen år sedan byggde en liten kyrka här för benediktinermunkarna. Denna kyrka förstördes men på dess plats har ett stort kloster vuxit fram under århundraden, vars basilika invigdes 1255. Här lever tidernas byggnadsstilar tillsammans i harmoni: romanska Porta Speciosa, den gotiska valvgången, kyrkans dopnisch i renässans stil, den stora barock matsalen och det klassicistiska biblioteket med över 300 000 volymer. En av munkarnas viktigaste uppgifter har alltid varit undervisning, och idag drivs en gymnasieverksamhet mellan väggarna.

 

3. Hollóko

Hollóko är en liten by i nordöstra Ungern. Palóc folket som bor här har medvetet bestämt sig att ta ett steg tillbaka i tiden och leva som sina förfäder gjorde. De anstränger sig för att bevara såväl den ursprungliga arkitekturen som de gamla traditionerna och folkdräkterna. Det är något alldeles speciellt att få vara med när t ex påsk firas i den lilla kyrkan med trätornet, fylld med kvinnor och män iklädd folkdräkter som de själva har vävt och broderat.

 

4. Aggtelek

Detta naturskyddsområde ligger alldeles vid Ungerns norra gräns mot Slovakien. Här finns det 14 olika grottsystem med sammanlagt 400 grottor. Den mest berömda är Baradla-grottan med sina otroliga droppstensformationer. Den största av dem är 13 m och över 250 000 år gammal, medan de roligaste bär namn som t ex Örnen, Tigern, Elefantfoten, Sköldpaddan och även Svärmorstungan! Det finns även en konsertsal där föreställningar anordnas då och då.

 

5. Hortobágy

Nationalparken Hortobágy är den kanske mest berömda delen av den ungerska pusztan, det stora slättlandet. Detta enastående naturfenomen har bevarat ett unikt sätt att leva i naturen och uppföda får, ett sätt som inte längre finns någon annanstans i Europa. Man står där i den totala tystnaden och ögonen söker horisonten förgäves, för himmel och jord smälter samman i detta trädlösa landskap.

 

6. Tokaj vindistrikt

Läs mer under fliken Vin.

 

7. Ferto-tó (Neusiedler See)

Ferto-tó ligger på gränsen mellan Ungern och Österrike och de tvä länderna nominerade sjön till Världsarvet tillsammans. Sjön är den största saltvattensjön i hela Europa, och samtidigt den västligaste stäppsjön på vår kontinent. Ferto-tó är ett paradis för vildfåglarna och blev naturskyddsområde redan 1979.

 

8. Kristna gravkammare i Pécs

Staden Pécs ligger i södra Ungern och har ända sedan romarnas tid varit hela områdets kulturella centrum. Pécs blev också ett av dem tidigaste fästena för den kristna tron i Ungern, och de kristna romarna byggde flera kyrkor och kapell här på 300-talet. Under dessa byggnader har man hittat flera hundra gravkammare, dekorerade med bibliska motiv. Detta fynd är det största av sitt slag inte bara i Ungern, utan i hela Europa.