Sparesor

Passa på, 2003 var hälsoturismens år i Ungern och utbudet av wellness och spa har aldrig varit mer imponerande! Hälsoturism idag är inte bara till för de sjuka, utan också för alla friska människor som vill satsa på att bevara sin hälsa. Oavsett om ditt syfte är prevention, behandling, rehabilitering eller helt enkelt skön avkoppling, har vi säkert ett erbjudande som passar Dig.

Förutsättningarna är otroligt bra: Ungern står på 5:e plats i världen när det gäller tillgång till termalvatten, det bryter fram ca 350 000 m3 varje dag från nära 1300 källor över hela landet. Termalvatten kallas det vatten som kommer från en naturlig källa och har en minimitemperatur av 30ºC, men det inte är ovanligt att den ursprungliga temperaturen är över 70ºC och vattnet måste kylas ner!

Och ungrarna har lärt sig att ta vara på dessa ovärderliga resurser, badkulturen sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden, ända till romarna och sedan turkarna. Idag finns det 400 termalbad på 100 platser över hela landet och vattnet används främst för att bada i, fast det finns även vatten som skall drickas för bästa resultat. Innehållet av badkurerna har förändrats mycket under det senaste decenniet: bad förblir ju den viktigaste ingrediensen, men det erbjuds ofta en mer komplex terapi inklusive massage, gyttjebad, viktbad, vattengymnastik, inpackningar och elektroterapi.

Det är viktigt att veta att termalvatten, precis som alla läkemedel, kan vara skadligt ifall det används olämpligt. Därför är vi noga med att informera om, när bad i ett visst termalvatten rekommenderas vid ett visst sjukdomstillstånd och när det är olämpligt. Man ska dock alltid fråga sin läkare innan man undergår en omfattande behandling. De flesta bad och kurhotell har även egen läkare som känner väl till vattnets verkningar, och oftast ingår en inledande läkarundersökning i våra paket.

Man får inte stanna hur länge som helst i termalvattnet, men man får ändå bada hela dagarna om man så önskar – baden har ju alltid andra bassänger och upplevelsebad fyllda med vanligt vatten i olika temperaturer, så man badar växelvis.

Och till sist: medan badterapi är en effektiv naturbehandling, så är det definitivt ingen undermedicin. Att bada ett par tre gånger är oerhört skönt och avkopplande för båda kropp och själ, men har Du allvarliga besvär är det först efter 2-3 veckor av kontinuerlig behandling du kan vänta dig något riktigt resultat.