Spa

Det läkande vattnet

Ungern är ett land med urgammal badkultur som bygger på dem otaliga källorna med termalvatten. Redan romarna upptäckte vattnets läkande egenskaper och även magyarerna slog sig ner i närheten av källorna på Budasidan. Turkarna byggde sedan många turkiska bad som till en stor del fungerar även idag. Under 1960-talet pågick ett utvecklingsprogram för bad i hela Ungern, då gamla bad restaurerades och många nya byggdes. År 2003 var hälsoturismens år i Ungern och det satsades rejält på termalbaden – resultatet är en hel rad nyrenoverade spahotell och uppfräschade badanläggningar landet runt.

Medicinskt vatten definieras som ett sorts mineralvatten med läkande egenskaper. Termalvatten kallas det vatten som kommer från en naturlig källa och har en minimitemperatur av 30ºC. Över hela Ungern bryter det fram ca 350 000 m3 av termalvatten varje dag från de varma källorna.

Termalvattnet används idag främst för att bada i, fast det finns även vatten som skall drickas för bästa resultat. Innehållet av badkurerna har förändrats mycket under det senaste decenniet: bad förblir ju den viktigaste ingrediensen, men det erbjuds ofta en mer komplex terapi inklusive massage, gyttjebad, vattengymnastik, inpackningar och elektroterapi. Innan man undergår en behandling skall man dock alltid tillfråga läkare, många bad och kurhotell har egen läkare som står till tjänst för gästerna. Medan badterapi är en effektiv naturbehandling, så är det definitivt ingen undermedicin. Att bada ett par-tre gånger är oerhört skönt och avkopplande för båda kropp och själ, men något riktigt resultat kan du först vänta dig efter 2-3 veckor av kontinuerlig behandling.

 

Spa i Budapest

Huvudstaden Budapest har nära 50 badanläggningar och ett antal hotell med eget termalbad. De mest kända badhusen på Budasidan heter Király, Lukács, Rudas och Rác. Samtliga är byggda under 1400- och 1500-talet, och speciellt Király bär på sig tydliga turkiska drag. På Pestsidan finner du Széchenyibadet som invigdes 1913 – dess vatten kommer från 1256 m djupt och är 76ºC varmt. Själva byggnaden påminner mer om ett ståtligt palats än ett badhus, ett besök här är en garanterad upplevelse.

Det mest kända hotellet med eget termalbad är utan tvekan Hotel Gellért**** på Budasidan, men lika bra är nyrenoverade Danubius Thermal Hotel***** på Margaretaön eller Corinthia Hotel Aquincum***** på norra Budasidan.

 

Spa i Västra Ungern

Hévíz, alldeles vid nordvästra änden av Balatonsjön, har Europas största termalvattensjö och är också den största och mest kända badorten i Ungern. Det fanns badmöjligheter här redan under romarnas tid, men utvecklingen tog fart först under 1700-talet. Här badar man utomhus även under vinter, för vattentemperaturen i sjön sjunker aldrig under 26ºC, och på sommaren uppnår den 33-34ºC! Det bryter fram så mycket vatten att sjöns hela volym byts ut ca var 30:e timma i en oändlig process.

Orten Bükfürdo är numera välkänd inte bara för sitt 58ºC varmt termalvatten, utan också för golfbanan Birdland Golf & Country Club. Här finns det ett nyrenoverat badhus med 19 olika bassänger inom- och utomhus och en rad behandlingar. Bor  man dock på lyxiga Radisson SAS Birdland Resort & Spa***** eller fina  Danubius Thermal Hotel Bük****, behöver man inte ens lämna hotellet för att få tillgång till båda termalbad och terapi. Mer än hälften av badgästerna kommer till Bük från Österrike, gränsen ligger ju bara 25 km härifrån och prisnivån är fullt acceptabel.

 

Spa i Östra Ungern

Hajdúszoboszló ligger nära både universitetsstaden Debrecen och Hortobágy-pusztan. Termalvattnet hittades här först under 1920-talet och badortens utveckling har varit kontinuerlig ända sen dess. Vattnet här är speciellt, eftersom det har läkande verkan mot vissa sjukdomar även när man dricker brunn.

Eger i nordöstra Ungern är ju mest känd för sitt röda vin Egri Bikavér (Egers tjurblod) men även termalvattnet är väl värt att nämna. Ett av stadens badhus byggdes av turkarna, och de lämnade många andra minnen efter sig. Besök gärna det legendariska fortet, där kvinnorna stod på väggarna och hjälpte slå tillbaka turkarnas upprepade attacker. Det finns ett alldeles speciellt badställe vid den lilla orten Egerszalók, just utanför Eger. Man grävde efter olja, men hittade termalvatten istället och då öppnades ett naturligt kalkbad där vattnet springer rakt upp ur jorden och leds med rännor och rör ner till bassängen. Något likadant finns bara på ett enda ställe i världen, i Turkiet.

 

Spa i Södra Ungern

Harkány ligger drygt två mil ifrån södra Ungerns mest betydande stad Pécs, och ungerfär lika långt ifrån kroatiska gränsen. Termalvattnet här har den högsta svavelhalten i hela Ungern och det används framgångsrikt även av ortens sjukhus för reumatiker. Harkány är ett utmärkt alternativ även för dig med ett intresse för vin, för runt omkring sträcker sig Ungerns finaste distrikt för röda viner som heter Villány-Siklós.